Hedersdoktor Denis Mukwege får Nobels fredspris

[2018-10-10] Denis Mukwege, medicine hedersdoktor vid Umeå universitet, tilldelas Nobels fredspris 2018 för sitt arbete med att motverka sexuellt våld mot kvinnor och barn i östra Kongo och hans oförtröttliga kamp för mänskliga rättigheter.

– Umeå universitet har följt Denis Muwkeges arbete i Demokratiska republiken Kongo under många år och är otroligt glada att hans viktiga arbete nu uppmärksammas. Han är en välförtjänt mottagare av årets fredspris och vi på Umeå universitet ser fram emot att snart återse honom här i Umeå, säger Hans Adolfsson, rektor vid Umeå universitet.

I det som idag är Demokratiska republiken Kongo, ett land som genom historien har benämnts såväl ”Mörkrets hjärta” som ”Världens våldtäktscentrum", har Denis Mukwege, kirurg och gynekolog, kommit att personifiera hoppet. Han är sedan 1999 chefsläkare vid Panzisjukhuset i Bukavu i östra Kongo. Dr. Mukwege har under många år behandlat tiotusentals kvinnor och barn som utsatts för sexuellt våld.

– Dr. Mukwege har Umeå i sitt hjärta – ”det är något särskilt med Umeå” brukar han säga, berättar Ellinor Ädelroth, professor emerita/lungläkare och tidigare prefekt vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet. Hon befinner sig just nu i Demokratiska republiken Kongo där hon arbetar med Dr. Mukwege på Panzisjukhuset.

Denis Mukwege är hedersdoktor vid Medicinska fakulteten vid Umeå universitet sedan 2010. I samband med sitt senaste besök i Umeå talade han om vägen till fred i Kongo och det arrangerades även visningar av dokumentärfilmen "The man who mends women" om Denis Mukweges liv och arbete. Han delar fredspriset 2018 med Nadia Murad.

För mer information, kontakta gärna

Ellinor Ädelroth
Professor emerita/volontär vid Panzisjukhuset
E-post: eadelroth@gmail.com