HeadlineImage

Aktuellt vid medicinska fakulteten

Här listas kommande händelser samt nyheter relaterade till fakulteten som lagts in i Umeå universitets nyhetssystem. Se högerspalten för en översikt över kommande händelser.

Kommande händelser

28 maj–28 maj

Uma Muthukrishnan - molekylär medicin

Högre seminarium (inkl lic) Utsöndring av histonproteiner från celler via extracellulära vesiklar.

24 juli kl 12.00–12.30

Lunchvisning

Kurs/utbildning Fördjupa upplevelsen av Bildmuseets utställningar genom att följa med på en visning. (30 min)

25 juli kl 12.00–12.30

26 juli kl 12.00–12.30

27 juli kl 12.00–12.30

Nyheter från medicinsk fakultet

Läkartidningen: Värmeböljan ett problem för vården

2018-07-13
– Vi har i forskning använt Stockholmsregionen som studieområde och kunnat se att tre dygn i sträck med 27 grader som maxtemperatur ger cirka tio procents förhöjd dödlighet. Vid 30 grader handlar det om 20 procent, säger Bertil Forsberg, professor i miljömedicin vid Umeå universitet.

Nytt hopp i kampen mot Skelleftesjukan

2018-07-05
Forskningen har kommit till vad som kan bli något av ett genombrott i behandlingen av den ärftliga så kallade Skelleftesjukan, Familjär amyloidos med polyneuropati. Det är två olika läkemedel som i studier har visat sig kraftigt kunna bromsa sjukdomen.

Pengar till forskning om klimat och sjukdomar i Arktis

2018-06-29
Projektet CLINF som studerar klimatförändringarnas effekter på infektionssjukdomars utbredning i norr får ytterligare en miljon kronor av Nordforsk.

Mobilapp hjälper män med urinläckage

2018-06-29
Forskare vid Umeå universitet har utvecklat en app till mobiltelefonen för män som ska genomgå eller har genomgått en prostatacanceroperation. Appen är en hjälp att träna muskler i bäckenbotten och motverka urinläckage, något som även kan drabba män.

Från Umeå universitet till Almedalen

2018-06-27
Almedalsveckan är världens största demokratiska mötesplats för samhällsfrågor. Även i år kommer ett antal forskare och lärare från Umeå universitet bidra med sin kunskap vid olika arrangemang.

Mer nyheter om Umeå universitet

Sidansvarig: Lena Åminne

Kommande händelser - kalendarium

Tidsperiod