HeadlineImage

Aktuellt vid medicinska fakulteten

Här listas kommande händelser samt nyheter relaterade till fakulteten som lagts in i Umeå universitets nyhetssystem. Se högerspalten för en översikt över kommande händelser.

Kommande händelser

Februari 2015

1 februari kl 12.00–16.00

Bildverkstad

Workshop Kreativ verkstad för alla åldrar under ledning av konstpedagoger. Barn, ungdomar och vuxna är alla lika välkomna!

Vaartoe/CeSam:s studentstipendium

Övrigt 1 februari 2015 är sista ansökningsdagen för Vaartoe/CeSam:s studentstipendium.

1 februari kl 13.00–13.45

Söndagsvisning

Workshop Fördjupa upplevelsen av Bildmuseets utställningar genom att följa med på en visning. Visningen tar ca 45 min och ger nya ingångar till konsten.

Nyheter från medicinsk fakultet

Vårens vetenskapsluncher vidgar vyerna

2015-01-27
Norrlands utveckling, att språkträning är bra för minnet, internettjänster, det lilla ordet hen och ensamkommande flyktingbarn, en ny bild av istidens påverkan, miljöarkeologins nya verktyg och livsfarliga bilbränder.

Högupplösta bilder avslöjar hur arvsmassan byggs upp

2015-01-26
Med hjälp av högupplösta bilder är det möjligt att studera hur enzymet DNA-polymeras epsilon bygger ny arvsmassa, DNA, och dessutom gör det med hög noggrannhet. Detta enligt den avhandling som Rais Ganai försvarar vid Umeå universitet den 30 januari.

Nyupptäckta genvarianter förklarar utveckling av hjärnstrukturer

2015-01-21
En internationell studie har identifierat fem genetiska varianter som påverkar utvecklingen och storleken på olika strukturer i hjärnan. Studieresultaten, som publiceras i tidskriften Nature, kan ge nya insikter om utvecklingen av olika neuropsykiatriska tillstånd.

Ellinor Ädelroth – vinnare av Västerbotten Grand Pris

2015-01-20
Ellinor Ädelroth, professor vid Umeå universitet, har i dag utsetts till vinnare av 2015 års Västerbotten Grand Pris på temat ”det gränslösa mötet”. Hon delar priset med Maronga Furaha, Bureå.

Emmanuelle Charpentier tilldelas Louis-Jeantetpriset i medicin 2015

2015-01-20
Schweiziska Louis-Jeantetstiftelsen hedrar Umeåforskaren Emmanuelle Charpentier för hennes bidrag till upptäckten av en mekanism i ett bakteriellt immunsystem som lagt grunden för en kraftfull ny teknologi för modifiering av gener.