HeadlineImage

Aktuellt vid medicinska fakulteten

Här listas kommande händelser samt nyheter relaterade till fakulteten som lagts in i Umeå universitets nyhetssystem. Se högerspalten för en översikt över kommande händelser.

Kommande händelser

September 2014

14 september–19 september

Lärarhögskolans internationaliseringsvecka i Prag, den 14-19 september 2014.

Övrigt Lärarhögskolan inbjuder till en internationaliseringsvecka för studierektorer, studievägledare och/eller internationaliseringsansvariga/motsvarande som arbetar med Lärarhögskolans grundutbildning.

17 september kl 09.00–17.00

Sliperiet Opening Week: 17.9 Natural High

Övrigt Smarta material och "bärbart", robotar, bartendrar och drönare. Natur, kultur och några saker däremellan

17 september kl 10.00

Jimmy Vesterberg - energiteknik

Licentiatseminarium Om en regressionsstrategi för utvärdering av byggnaders energiprestanda.

17 september kl 12.30–13.00

Lunchvisning

Workshop Fördjupa upplevelsen av Bildmuseets utställningar genom att följa med på en visning. (30 min)

17 september kl 13.00–16.00

Att skriva rapporter och uppsatser

Föreläsning Råd och tips om hur du skriver akademiska texter - stil, struktur och språk.

Nyheter från medicinsk fakultet

Vanligt med alkohol och droger hos omkomna

2014-09-16
Alkohol, läkemedel och illegala substanser som påverkar hjärnan är vanligt både bland förare i trafiken och bland drunkningsoffer. Dessa substanser har troligen haft betydelse för den inträffade händelsen, enligt en avhandling från Umeå universitet.

Umeå Tidning: Så föds en viral succé

2014-09-15
– Visste man exakt varför vissa videos blir virala på sociala medier så skulle man kunna sälja receptet för stora pengar, säger sociologiprofessor Simon Lindgren till Umeå Tidning, apropå den aktuella kampanjen ALS ice bucket challenge (som även haft deltagare från Umeå universitet).

Studerar Parkinsonmekanismer med hjälp av tillväxtfaktorer och kemiska substanser

2014-09-15
Tillväxtfaktorn GDNF kan bli en väg att skydda både kroppsegna och injicerade dopaminproducerande celler i hjärnan. Det kan i sin tur ge möjligheter att stoppa sjukdomsutvecklingen vid Parkinsons sjukdom, enligt en avhandling från Umeå universitet.

Viktigt med rehabilitering av muskelstyrka efter protesoperation

2014-09-15
Många patienter som får ny knäled på grund av artros drabbas ofta av nedsatt fysisk förmåga. Styrka i lårmuskulatur och god balans är därför avgörande för resultatet efter ingreppet. Det konstateras i en avhandling från Umeå universitet.

Umeåforskare tar plats i Vita huset

2014-09-11
Joacim Rocklöv, forskare vid enheten för epidemiologi och global hälsa, kommer att medverka i en workshop om infektionssjukdomen dengue i Vita huset i Washington, USA, den 15 september.