HeadlineImage

Aktuellt vid medicinska fakulteten

Här listas kommande händelser samt nyheter relaterade till fakulteten som lagts in i Umeå universitets nyhetssystem. Se högerspalten för en översikt över kommande händelser.

Kommande händelser

28 maj–28 maj

Uma Muthukrishnan - molekylär medicin

Disputation Utsöndring av histonproteiner från celler via extracellulära vesiklar.

28 maj–28 maj

Uma Muthukrishnan - molekylär medicin

Högre seminarium (inkl lic) Utsöndring av histonproteiner från celler via extracellulära vesiklar.

23 september kl 12.00–16.00

Öppen Bildverkstad

Workshop Kreativ verkstad för alla åldrar under ledning av konstpedagoger. Vi inspireras av teman och konstnärliga tekniker i aktuella utställningar. Barn, ungdomar och vuxna är alla lika välkomna!

23 september kl 13.00–13.45

Söndagsvisning

Kurs/utbildning Fördjupa upplevelsen av Bildmuseets utställningar genom att följa med på en visning. (45 min)

23 september kl 14.00–15.00

Miljö och vattenkraft

Föreläsning Välkommen till en öppen söndagsföreläsning om miljö och vattenkraft av Åsa Widén, Umeå universitet. Evenemanget är en del av programmet till Bildmuseets utställning Ekologins visionärer. Fri entré.

Nyheter från medicinsk fakultet

Prisad forskning om patientsäkerhet

2018-09-21
Vätskebrist i samband med nedsövning och operation kan orsaka onödiga postoperativa komplikationer. Forskare vid Umeå universitet har fått utmärkelsen bästa patientsäkerhetsprojekt, för forskning om ökad patientsäkerhet vid nedsövning genom ett förebyggande omhändertagande med vätska intravenöst.

Hushållens resultat i klimatmatchen presenteras

2018-09-21
Vad är hushåll i Umeå beredda att göra för att minska sin klimatpåverkan? Det presenteras under hållbarbetsveckan SEE när resultaten i Klimatmatchen nu sammanställs. Utmaningen ingår i en europeisk forskningsstudie.

Umeåforskare vinner reumatikerstipendium

2018-09-20
Svensk Reumatologisk Förening, SRF, har för fjärde året i rad delat ut ett stipendium för samarbetsprojekt inom reumatologi. Årets stipendiat är Bengt Wahlin, forskare vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet och överläkare i reumatologi vid Norrlands universitetssjuk...

Arbetsterapeututbildning i Umeå fyller halvsekel

2018-09-19
I år är det 50 år sedan de första arbetsterapeuterna utbildades i Umeå. Därmed har Umeå haft utbildning under halva den tid som arbetsterapeut har funnits i världen som eget yrke.

Charpentier förlor strid om gensax

2018-09-13
Emanuelle Charpentier, hedersdoktor och tidigare forskare vid Umeå universitet, har förlorat den rättsliga tvisten i USA om vem som har rätt till den så kallade gensaxen. Det var under sin tid i Umeå som Charpentier upptäckte metoden, kallad CRISPR-Cas9, för att förändra arvsmassan.

Mer nyheter om Umeå universitet

Sidansvarig: Lena Åminne

Kommande händelser - kalendarium

Tidsperiod