HeadlineImage

Aktuellt vid medicinska fakulteten

Här listas kommande händelser samt nyheter relaterade till fakulteten som lagts in i Umeå universitets nyhetssystem. Se högerspalten för en översikt över kommande händelser.

Kommande händelser

Februari 2016

18 november–16 november

FabLab Sliperiet onsdagar 13-20

Övrigt Onsdagar 13-20 är FabLab öppet för dig som vill testa digital tillverkning. För mer info om öppet-tider med mera: www.facebook.com/fablabumea

1 februari–10 april

Dags för skidserien för anställda 2016

Övrigt Måndagen den 1 februari startar UPIF (Universitetspersonalens idrottsförening) sin årliga skidserie. Universitetets institutioner och enheter tävlar mot varandra, och den som samlat ihop flest poäng den 10 april vinner pris.

Nyheter från medicinsk fakultet

Fullt hus under torsdagens direktsända Vetenskapslunch

2016-02-12
Joacim Rocklöv, forskare och universitetslektor vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin, berättade igår inför fullt hus på Kafé Station om sin forskning och tog upp exempel från tre olika områden.

2015 års elitidrottsstudent

2016-02-12
Karl Dahlgren, elitidrottsstudent vid Läkarprogrammet vid Umeå universitet, tilldelas utmärkelsen Årets elitidrottsstudent.

Hög kvalitet för psykoterapeutexamen

2016-02-11
Psykoterapeutexamen vid Umeå universitet fick hösten 2014 bristande kvalitet i Universitetskanslersämbetets utvärdering. Efter analyser och åtgärder uppfylls nu kvalitetskraven för högre utbildning och Universitetskanslersämbetet ger därmed omdömet hög kvalitet.

Bättre förståelse för lovande blodfettsänkande signalprotein

2016-02-11
Ny forskning kring det blodfettsänkande proteinet FGF21 visar hur det omfördelar fettsyror via två distinkta mekanismer. Upptäckten kan komma att leda till bättre läkemedel mot typ 2-diabetes och andra fetmarelaterade sjukdomar. Detta visar en ny studie som publicerats i tidskriften Cell Metabolism.

Finfika för nyfikna

2016-02-09
Häng med på virusjakt i Afrika och få en finfika på köpet! Under våren ordnar Medicinska fakulteten ”Fika efter en forskare”, en populärvetenskaplig seminarieserie på Vävens Café Fika! Du träffar Umeåforskare och lär dig nytt om spännande forskning inom det medicinska området.