HeadlineImage

Aktuellt vid medicinska fakulteten

Här listas kommande händelser samt nyheter relaterade till fakulteten som lagts in i Umeå universitets nyhetssystem. Se högerspalten för en översikt över kommande händelser.

Kommande händelser

December 2014

15 december–15 december

Carola Wiklund Hörnqvist - psykologi

Disputation Brain-based teaching: Behavioral and neuro-cognitive evidence for the power of test-en hanced learning

27 december kl 12.00–17.00

Bildverkstad

Workshop Kreativ verkstad för alla åldrar under ledning av konstpedagoger. Barn, ungdomar och vuxna är alla lika välkomna!

27 december kl 13.00–13.30

Familjevisning

Workshop Guidad familjevisning med samtal kring ett urval bilder och konstverk (30 min)

28 december kl 12.00–17.00

Bildverkstad

Nyheter från medicinsk fakultet

Forskare vid Umeå universitet får 6,4 miljoner

2014-12-19
Gauti Jóhannesson vid institutionen för klinisk vetenskap, Umeå universitet, belönas när anrika Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning delar ut ett av landets största forskningsanslag, SSMF:s stora anslag för yngre forskare.

Prisad forskning om sömnapné och snarkning

2014-12-19
Marie Marklund, lektor vid institutionen för odontologi, har tilldelats priset ”10th Meier-Ewert Award” för sin forskning kring sömnapné och snarkning. Det är DGZS, German Society of Dental Sleep Medicine, som delar ut priset och prisutdelningen skedde 6 december.

13 miljoner kronor till forskning om bakterier och stressöverlevnad

2014-12-18
Vetenskapsrådet delar ut drygt 13 miljoner kronor till molekylärbiolog Matthew Francis vid Umeå universitet i den särskilda satsningen Rambidrag inom infektion och antibiotika.

Kort eller lång strålbehandling vid prostatacancer?

2014-12-18
Vilken strålbehandling är effektivast vid prostatacancer – stora doser under kort tid eller små doser under längre tid? Detta testas i en studie som initierats och leds av Anders Widmark, professor vid institutionen för strålningsvetenskaper, Umeå universitet.

Hjärntumörgen identifierad av Umeåforskare

2014-12-16
Ett internationellt forskarlag har för första gången identifierat en gen som kan förklara varför hjärntumörformen gliom, den mest elakartade formen av hjärntumörer, kan drabba två eller flera medlemmar i samma familj. Rönen publiceras i tidskriften Journal of the National Cancer Institute.